چه موافق گرمای سیستم باشید چه مخالف, زمانی که پای گرمای شدید وسط میآید کمی به دل همه دلهره میافتد. در واقع اجزای داخلی کامپیوترها هم قطعاً همینطور فکر میکنند و از گرمای شدید بیزارند.
در بین این قطعات پردازندهها و گرافیکها به شدت به گرما حساس هستند. به طوری که حتی در مواقعی که از آنها کار زیادی هم کشیده نمیشود نیاز به خنک شدن دارند. اکثر آنها در بسته بندیهای خود بسته به مرغوب بودن محصول, خنک کننده به همراه دارند. مثلاً در بسته بندی پردازندههای مرکزی معمولاً یک خنک کننده فن استوک وجود دارد و برای پردازندههای گرافیکی نیز یک رادیاتور و فن متصل به برد همراه میباشد.

متاسفانه صرف نظر از این که چه سیستم خنک کننده ای دارید, سیستمها نسبت به دمای محیط اطراف خنک میشوند که اگر محیط کمی گرم باشد میتواند صدمات زیادی به سیستم وارد کند. درست است که صدای فن لپ تاپ یا دسکتاپ نشانهای برای کار کردن آن میباشد, اما اگر صدای آن مدت طولانی زیاد باشد میتواند نشانه مشکل در سیستم خنک کننده باشد که این موضوع نگران کننده است.

دمای چند درجه خیلی زیاد است؟
نکته اینجا است که دما بسته به کاری که سیستم شما انجام میدهد متفاوت میباشد. در حالت بی کاری یا حتی انجام یک کار سبک عدد کمتری پیش بینی میشود و در انجام بازی یا رندر گرفتن میتواند این عدد به اوج خود برسد.
دمای معمولی در پردازندههای گرافیکی معمولا بین 65 تا 85 درجه سانتی گراد میباشد, البته پردازندههای گرافیکی AMD RDNA2 مانند Radeon RX 6900 XT حداکثر میتوانند در دمای عملکرد 110 درجه سانتی گراد دوام بیاورد.

دمای کاری قابل قبول برای پردازندههای مرکزی نیز 60 تا 70 درجه سانتی گراد است. اگر چه بالا رفتن دما تا 80 درجه هنگام بار زیاد کاری غیر عادی نیست.
شما میتوانید به چند روش دمای پردازنده گرافیکی خود را بررسی کنید, اگر از ویندوز 10 یا 11 استفاده میکنید ساده ترین راه این است که وارد Task Manager شوید و در سربرگ Performance میتوانید دمای GPU را ببینید.
اما برای پیدا کردن دما در CPU ها موضوع کمی پیچیده تر است. یکی از روشها پیدا کردن دما در بایوس ستاپ میباشد که برای دسترسی به آن حتما سیستم باید ری استارت شود. پیشنهاد ما به شما نصب نرم افزارهایی مانند NZXT CAM یا CoreTemp میباشد که شما میتوانید با این نرم افزارها به صورت زنده وضعیت پردازنده خود را بررسی کنید.

چگونه کامپیوتر خود را خنک نگه داریم؟
زمانی که دمای سیستم خود را بررسی کردید و اعداد هشدار دهنده ای را مشاهده کردید مطمئناً نگران خواهید شد, اما خوشبختانه چند راه کار وجود دارد که میتوانید برای خنک کردن پردازندهها از آن استفاده کنید.
دستگاه خود را تمیز کنید و از تمیز بودن دریچه هوای آن اطمینان حاصل کنید.
گرد و غبار و کرک میتواند به سرعت در یک کامپیوتر رو میزی یا لپ تاپ جمع شود و آن وقت است که هوا آنچنان که شما فکر میکنید در سیستم شما جریان نخواهد داشت. شما میتوانید این گرد و غبار را با یک قلمو رنگ گرد و غبار را از روی آن پاک کنید.

سیستم را از حالت اورکلاک خارج کنید.
برخی از کاربران دوست دارند با اورکلاک کردن یک سیستم, عملکرد را به حداکثر برسانند اما این کار نه تنها مصرف برق را زیاد میکند, بلکه دمای کارکرد را نیز افزایش میدهد.
افزایش عملکرد فنها
فنهای کیس نقش مهمی در خنک نگه داشتن سیستم دارند. بعضی از کیسها دارای یک کنترل فن داخلی هستند که به شما این امکان را میدهد که بتوانید سرعت فن خود را روی به 100% افزایش دهید.

اگر همه این کارها را انجام دادید و باز هم دما بالا بود باید برای لپ تاپ یک کول پد تهیه کنید. این موضوع برای دسکتاپ کمی پیچیده تر است. برای دسکتاپها بهتر است به فکر تعویض کیس یا تقویت فنهای کیس باشید تا هوا بهتر جریان داشته باشد.
خمیر سیلیکون یا پدهای حرارتی را تعویض کنید.
برای این کار نیاز به کمی تجربه و دانش دارید. اگر خودتان این شرایط را دارید و گارانتی سیستم شما تمام شده است (با این کار گارانتی دستگاه باطل میشود) با تمیز کردن خمیر سیلیکون قدیمی و جایگزین آن با خمیر جدید میتواند به کاهش گرما کمک کند. این مورد را برای پردازندههای گرافیکی نیز انجام دهید.

امیدواریم بعد از انجام این کارها سیستم شما کمی خنک تر کار کند. فقط به یاد داشته باشید اگر از گرمای سیستم خود نگرانید کمی سیستم را خاموش کنید که خنک شود تا از خرید زود هنگام کامپیوتر جدید شما را نجات دهد.