- نقد و بررسی
- مشخصات
- نظرات کاربران
- برچسب ها
ASUS همیشه مشتاق آزمایش برند VivoBook خود بوده است. نام آخرین تلاش آنها VivoBook Pro 16X OLED (N7600) است. جای تعجب نیست که اوج مهندسی آنها در صفحه نمایش OLED 16 اینچی 16:10 با وضوح تصویر 4K+ میباشد. اما چرا این موضوع خاص است؟ برای این که شما علاوه بر این که از تمام مزایای OLED مثل عمق تصویر و نسبت کنتراست بسیار بالا برخوردار هستید, از پوشش صد در صد DCI-P3 و پشتیبانی از HDR True Black 500 نیز برخوردار میشوید.
همه اینها مشتاق کننده به نظر میآید, اما اگر سخت افزاری قوی برای آن نداشته باشید, آنها کلماتی پوچ و دست نیافتنی هستند که کسی آنها را نمیخواهد, حتی خود ایسوس. به همین دلیل است که برای مدل N7600 پردازنده Tiger Lake H35 و برای مدل M7600 پردازنده AMD Zen 3 تعبیه شده است. اما در حال حاظر میخواهیم تفاوت این دو پردازنده را کنار بگذاریم و روی پیکربندی پردازنده اینتل تمرکز کنیم.
علاوه بر پردازندههایی که میتوانید انتخاب کنید ایسوس گزینههایی هم برای پردازنده گرافیک مثل RTX 3050 یا RTX 3050 Ti در دسترس قرار داده است. توان عملکرد TGP هر کدام از این دو پردازنده گرافیکی 50 وات است که نسبتاً متوسط میباشد, اما با توجه به قدرت خام تراشه GA107 که در داخل هر دو کارت گرافیک وجود دارد انتظار عملکرد مناسبی را داریم.
اقلام همراه
در داخل جعبه، مقداری کاغذ، یک شارژر 120 واتی و تعدادی برچسب که به طور مرتب در یک جعبه کاغذی کوچک قرار گرفته اند، پیدا خواهید کرد.
طراحی و ساخت
در ابتدا میخواهیم در مورد ویژگیهای ظاهری این لپ تاپ صحبت کنیم. درب و پایه هر دو از آلومینیوم ساخته شدهاند. اما در حین باز کردن درب لپ تاپ ما کمی خمیدگی, هم روی درب و هم روی پایه احساس کرده ایم, اما این موضوع آن قدر زیاد نبود که نگران کننده باشد. وزن این لپ تاپ 1.95 کیلوگرم و قطر آن در هنگام بسته بودن 18.9 میلیمتر است که این موضوع باعث شده که این لپ تاپ جزء لپ تاپهای سبک و نازک در نمودار لپ تاپها قرار گیرد. جالب اینجاست که به جای لوگوی معمولی بر روی درب لپ تاپ, یک اکستروژن قرار دادهاند.
خوشبختانه درب آن با یک دست باز میشود و با داشتن حداکثر روشنایی +500 نیت, سطح بسیار باز تابنده و براق آن نباید اختلالی ایجاد کند. به غیر از آن یک وب کم HD با قفل دوربین در بالای صفحه نمایش دیده میشود.
با حرکت به سمت پایه، صفحه کلیدی را میبینیم که دارای کلیدهای نسبتاً بزرگ، نور پس زمینه و NumberPad است. همانطور که مشخص میباشد الگوی رنگ کیبورد غیر عادی است ولی به نظر جالب میآید. به غیر از این موضوع عمق کلیدها با وجود داشتن دکمههای کلیکی کم است, ولی بازخورد آن خوب است و به طور کلی کار کردن با آن راحت است. تنها چیزی که به نظر ناخوشایند میآمد اندازه دکمههای جهت بود.
دکمه پاور لپ تاپ در گوشه سمت راست کیبورد قرار دارد که حسگر اثر انگشت نیز روی آن تعبیه شده. به سمت پایینتر که برویم تاچ پد بزرگی را میبینیم. اگر دقت کنید در گوشه بالای سمت راست آن یک دایره کوچکی را میتوانید مشاهده کنید. در واقع این یک دکمه برای دسترسی سریع به نرم افزار ASUS DialPad است. این نرم افزار در نرم افزارهای تخصصی مثل فوتوشاپ و پریمیر بسیار مفید میتواند باشد.
اگر لپ تاپ را به پشت بگردانید, دو بریدگی در قسمت پایین آن میبینید که بلندگوهای هارمن کاردون در آن قرار دارد. علاوه بر آن یک توری نسبتا بزرگ در قسمت بالا برای ورود هوای سرد وجود دارد که هوای گرم از قسمت پایه و جلوی صفحه نمایش خارج میشود.
درگاه های ورودی و خروجی
در سمت چپ دو پورت USB Type-A 2.0 وجود دارد که واقعاً جای تاسف است. با این حال در سمت راست سوکت شارژ, یک درگاه USB Type-A 3.2 (Gen. 1), یک رابط HDMI 1.4, یک پورت USB Type-C 3.2 (Gen. 2) با خروجی DisplayPort, یک اسلات کارت MicroSD و یک جک صدا وجود دارد.
قابلیت ارتقا و تعمیر
11 پیچ 4 سو وجود دارد که پنل پایینی را نگه داشته. پس از باز کردن آنها میتوانید پنل پایینی را از شاسی جدا کنید.
ابتدا یک باتری 96 ساعتی به چشم میخورد که اگر بخواهید آن را جدا کنید, باید چهار پیچ آن را باز کنید و مطمئن شوید که بلندگوها از آن جدا هستند.
متاسفانه تمام حافظه رم به مادربرد لحیم شده است و قابلیت ارتقاء ندارد. ولی خوشبختانه برای فضای ذخیره سازی شما یک اسلات M.2 PCIe x4 در اختیار خواهید داشت.
ایسوس برای خنک کردن پردازندههای این لپ تاپ از دو لوله حرارتی با اندازههای مختلف که بین هر دو پردازنده مشترک میباشد استفاده کرده است, به این ترتیب که لوله بزرگ تر به هیتسینک بزرگتر و لوله کوچکتر هم به هیتسینک کوچکتر متصل است.
کیفیت تصویر
ASUS VivoBook Pro 16X (N7600) به پنل AMOLED سامسونگ ATNA60YV02-0 (SDC415D) مجهز شده است. قطر آن 16 اینچ و وضوح تصویر آن 3840 در 2400 پیکسل است. علاوه بر این, نسبت صفحه نمایش آن 16:10 و تراکم پیکسلی آن 283ppi است. فاصله رتینای این صفحه نمایش هم 30 سانتی متر است.
زاویه دید در این صفحه نمایش زیاد است در تصویر زیر از زوایای مختلفی از صفحه نمایش عکس گرفته شده است
این ویدیو با فکوس و نور قفل شده گرفته شده.
حداکثر روشنایی اندازه گیری شده 385 نیت (cd/m2) در وسط صفحه (HDR خاموش) است. دمای رنگ در صفحه سفید و حد اکثر روشنایی 6400K است که تقریباً با دمای 6500K استاندارد مطابقت دارد.
در تصویر زیر میتوانید نحوه عملکرد نمایشگر از منظر یکنواختی را مشاهده کنید.
اگر این لپ تاپ را برای کارهای حساس به رنگ میخواهید تهیه کنید باید اول مقادیر dE2000 را بررسی کنید که نباید بیش از 4 باشد. در این صفحه نمایش کنتراست به طور غیر قبل مقایسه ای بهتر از پنلهای IPS و TN است.
برای نشان دادن میزان پوشش رنگ این صفحه نمایش, استانداردهای sRGB , Adobe RGB , DCI-P3 و digital UHD Rec.2020 را درون یک نمودار قرار دادیم تا میزان آن به راحتی قابل مقایسه باشد. در این نمودار قسمت نقطه چین زرد رنگ پوشش رنگ صفحه نمایش ASUS VivoBook Pro 16X را نشان میدهد. این نمایشگر استاندارد sRGB و DCI-P3 را 100% پوشش میدهد که تصویر واضح و پر جنب و جوشی را ارائه میدهد.
ما دقت نمایشگر را با 24 رنگ رایج مثل رنگ پوست روشن و تیره, آسمان, چمن و غیره در تنظیمات پیش فرض بررسی کردیم. در نمودار زیر میتوانید امتیازات ASUS VivoBook Pro 16X (N7600) را با تنظیمات پیش فرض در بررسی کنید.
زمان پاسخگویی صفحه نمایش
زمان واکنش پیکسلها را با روش معمول سیاه به سفید و سفید به سیاه از 10% تا 90% و بالعکس آزمایش کردیم.
در این آزمایش 3 میلیثانیه برای زمان کم شدن نور و زیاد شدن نور را ثبت کردیم.
بعد از آن زمان واکنش را به روش خاکستری به خاکستری از 50% تا 80% و بالعکس آزمایش کردیم.
تاثیر بر سلامت (PWM)
متاسفانه پنل ASUS VivoBook Pro 16X (N7600) در روشنایی 100 نیت از PWM با فرکانس پایین برای تنظیم روشنایی استفاده میکند. بعد از 100 نیت نوسانهای کوچکی را مشاهده کردیم. در واقع بعد از 100 نیت نسبتا ایمن است و مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
صدای اسپیکرها
بلندگوهای هارمن کاردون ASUS VivoBook Pro 16X (N7600) صدایی با کیفیت تولید میکنند. این اسپیکرها در تُنهای صدای کم, متوسط و بلند کاملاً صاف و بدون انحراف هستند.
عمر باتری
برای سنجش عمر باتری لپ تاپ را در حالت بهینه قرار دادیم و روشنایی صفحه نمایش را تا 120 هرتز پایین آوردیم. در این شرایط باتری بزرگ 96 وات ساعتی این دستگاه در حالت وب گردی 17 ساعت و 47 دقیقه و در حالت پخش ویدیو 11 ساعت دوام آورد.
حافظه داخلی
در تست حافظه داخلی اس اس دی این لپ تاپ ما پهنای باند 412 مگابایت بر ثانیه و تأخیر 75 میکروثانیهای داشتیم.
گزینههای پردازنده
اگر شما بخواهید از پردازنده اینتل انتخاب کنید دو گزینه برای شما وجود دارد Core i5-11300H و Core i7-11370H. ولی اگر از بین پردازندههای AMD بخواهید انتخاب کنید پردازندههای Ryzen 7 5800H , Ryzen 5 5600H و Ryzen 9 5900HX گزینههای انتخابی شما هستند.
گزینههای گرافیک
گزینههایی که برای گرافیک وجود دارد RTX 3050 و TRX 3050 Ti است که هر دو با TGP 50 وات و 4 گیگابایت GDDR6 عرضه میشوند.
کنترل دما و راحتی
در این آزمایش ما از 100% هستههای پردازنده استفاده میکنیم تا دما و فرکانس را بررسی کنیم. ستون اول واکنش کامپیوتر به بار کوتاه (2-10 ثانیه) را نشان میدهد، ستون دوم یک کار جدی را شبیهسازی میکند (بین 15 تا 30 ثانیه)، و ستون سوم نشان دهنده خوبی از عملکرد لپ تاپ برای بارهای طولانی مانند رندر فیلم است.
در حالت بازی
به جرات میتوان گفت که ایسوس گرمای این لپ تاپ را به خوبی مهار کرده است. RTX 3050 با TGP 50 واتی در مدت زمان زیاد در دمای پایین کار میکند.
راحتی در بازی
با وجود خنک نگه داشتن دستگاه این لپ تاپ صدای فن زیادی هم ندارد. در واقع این لپ تاپ هم از نظر صدای فن و هم از نظر دما کاملا راحت است.
جمع بندی
معمولا یک لپ تاپ با پردازنده Tiger Lake H35 بهترین انتخاب نیست و دلیل اصلی آن هم کم بودن تعداد هسته آن است. در واقع این لپ تاپ نمیتواند قدرت خام H45 یا سری پردازندههای Zen 3 AMD را ارائه دهد, ولی در عوض لپ تاپی انتخاب میکنید که تقریباً خنک کار می کند و باتری را جرعه جرعه مصرف میکند. این امر منجر به دوام آوردن بیش از 17 ساعت و نیم در حالت وب گردی شده است. این موضوع هم بخاطر کارایی پردازنده و هم بخاطر باتری 96 وات ساعتی این لپ تاپ میباشد.
صفحه نمایش OLED لپ تاپ ASUS VivoBook Pro 16X (N7600) دارای وضوح تصویر 4K , حداکثر روشنایی بالا و زاویه دید راحت است. علاوه بر این, زمان پاسخگویی سریع و عمق تصویر زیاد را ارائه میدهد. به علاوه این دستگاه 100% از طیف رنگی sRGB و DCI-P3 را پوشش میدهد که منجر به یک تصویر بسیار منقلب کننده میشود. ولی این صفحه نمایش یک ایراد هم داشت, آن هم استفاده از PWM برای کنترل روشنایی در روشنایی کمتر از 100 نیت بود.
متاسفانه دو موضوع ناراحت کننده در این لپ تاپ وجود دارد. اولین موضوع عدم ارتقاء حافظه است. در واقع شما میتوانید نهایتاً تا 32 گیگابایت رم DDR4 آن هم از زمان خرید دستگاه داشته باشید, چون تمام تراشهها روی مادربرد لحیم شده است.
مورد دوم این است که دو پورت از 3 پورت USB Type A 2.0 هست. با وجود صفحه نمایش خیره کننده و عملکرد خوب لپ تاپ, ایسوس در این بخش از دستگاه واقعاً کم لطفی کرده.
همانطور که گفتیم کیفیت ساخت لپ تاپ عالی است. بدنه محکم و نسبتا سبک آن حس برتری میدهد. ولی تاچ پد شیشه ای هنوز جای کار دارد, زیرا یک وقتهای کلیکها کار نمیکرد و همینطور فوق العاده دقیق نبود. اما احساس میکنیم این تاچ پد پتانسیل بالایی با وجود داشتن دکمه کاربردی روی آن دارد.
اگر بیشتر برای کارهایی که نیاز به پردازنده دارند این لپ تاپ را میخواهید تهیه کنید, سراغ نسخههای AMD بروید. در غیر این صورت نسخه اینتل بسیار مناسب خواهد بود. البته وضعیت حافظه رم را هم در نظر بگیرید و در صورت امکان از خرید رم 8 گیگابایت صرف نظر کنید.